Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Multi-modal spectroscopy study of protein aggregation related to Alzheimer’s disease.

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet
Bidrag från Vinnova 477 264 kronor
Projektets löptid juli 2019 - juni 2020
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur – våren 2019
Slutrapport 2019-02554_ReceptorPharma.pdf(pdf, 182 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet hade två huvudsakliga mål, vilka kan anses vara delvis uppfyllda. Dels, att med hjälp av beamline-forskare vid Lunds universitet (LU) utvärdera lämpligheten av två synkrotronoptimerade tekniker, X-Ray Fluorescence (XRF) och Fourier Transform InfraRed spectroscopy (FTIR) som ett nytt multimodalt screeningverktyg för läkemedel med antiaggregerande effekter. Dels, att med ovan nämnda tekniker försöka generera värdefull unik preklinisk data för deltagande företaget ReceptorPharmas (RPs) läkemedelskandidat.

Långsiktiga effekter som förväntas

I det här projektet användes en ny infraröd fototeknik med super-upplösning vid SMIS vid SOLEIL och XRF vid NanoLab i MaxIV. Samma spatiala upplösning vid 300 nM användes för båda modaliteterna. Vid användning av s.k. O-PTIR och SXRF har vi demonstrerat att metalljoner och aggregerat amyloid beta kan påvisas inuti en neuron på en nanometersskala och på ett korrelativt och kompletterande sätt. Detta multimodala synkrotronbaserade spektroskopiska tillvägagångssätt kan vidareutvecklas till en ny läkemedelsutvecklingsplattform samt till ett redskap mot AD och andra sjukdomar.

Upplägg och genomförande

I projektet så användes SMIS- och NanoMAX-strålarna vid SOLEIL- och MaxIV-synkrotronerna för att utvärdera synkrotronbaserad XRF och -FTIR i neuroner från kontrollmöss och sjukdomsmodellmöss för Alzheimer´s sjukdoms. Med dessa två tekniker så lyckades vi detektera intracellulära amyloida aggregat och metalljoner inuti neuroner från sjukdomsmodellsmöss, men inte från kontrollmöss, vilket starkt talar för att teknikerna kan vara viktiga för läkemedelsutveckling då de kan användas för att identifiera och studera just aggregeringsstatus hos intracellulära proteiner.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 27 november 2020

Diarienummer 2019-02554