Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Minskning av korttidsprocessvariationer med hjälp av datafusion mellan process- och termografidata

Diarienummer
Koordinator Linköpings universitet - Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling
Bidrag från Vinnova 600 000 kronor
Projektets löptid mars 2021 - november 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för processindustriell IT och automation - PiiA
Ansökningsomgång PiiA: Dataanalys i industriella värdekedjor, hösten 2020

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet var att minska korttidsprocessvariationer inom pappers- och massaindustrin. Nuvarande utrustning kan inte fånga variationer med perioder mindre än 5 min. Målet var att undersöka möjligheten att använda termografi för att fånga avsevärt snabbare variation mot syftet. De flesta resultat pekar tydligt mot det avsedda systemets genomförbarhet. Men specifikt, genomförbarheten av den avsedda datafusionen mellan process- och termografidata kunde inte bekräftas och kräver mer arbete.

Långsiktiga effekter som förväntas

Långtidsinspelning av termografidata undersöktes och testades framgångsrikt i den aktuella miljön och för det specifika syftet. I vissa fall kunde termiska artefakter bli direkt kopplad med deras rotorsak. Detta identifierades som en stor potential for att minska variationer men behöver ytterligare utredning. Projektet ledde också till investeringar i ett permanent installerat termografisystem vid bruket, som möjliggöra att manuellt undersöka termiska artefakter som därmed bidrar till brukets hållbarhet och ökade digitalisering.

Upplägg och genomförande

WP3 fokuserade på utveckling och testning av långtidsinspelning av termografidata och levererade data till WP2. WP2 fokuserade på utvecklingen av den avsedda datafusionen. WP1 fokuserade på samordning, systemanalys av anläggningen, krav. Samarbetet fungerade bra. På grund av restriktionerna orsakade av COVID-19 var fysiska möten, särskilt besök på anläggningar och därmed deltagande i experiment inte möjligt. Ytterligare engagemang från projektdeltagare har i hög grad kompenserat för det, dock ger andrahandsinformation inte samma insikt som direkt interaktivt upplevelse

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 januari 2022

Diarienummer 2020-04621