Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 23 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 24 januari kl 8.00.

Miniaturized self-powered industrial sensor systems using energy harvesting technologies-Energy Supply Toolkit

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE Acreo, Göteborg
Bidrag från Vinnova 9 915 000 kronor
Projektets löptid december 2017 - maj 2020
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt
Ansökningsomgång Utmaningsdriven innovation - Steg 2 Samverkansprojekt 2017 (höst)

Viktiga resultat som projektet gav

Visionen med Energy Supply Toolkit-projektet är att utveckla nyckel energilösningar genom att skörda energi från omgivande källor, mest lovande tekniken för miniatyriserade, trådlösa självdrivna sensorsystem för digitalisering av modern industri. Huvudmålet var att kombinera tre tekniker (energiskörd, sensorer, trådlös kommunikation) vilket ledde till framgångsrik prototyper med användning i olika branscher som visar enorma potentialen av använda energiskörning för innovativa självdrivna trådlöst sensorsystem och designmetoder för utvecklingen av denna system.

Långsiktiga effekter som förväntas

Genom att bygga fyra specifika demos för energiskörning och en databas för kommersiella komponenter, visade vi möjligheten att använda olika energikällor och att utveckla grundläggande och specifika simuleringsmodeller och designmetoder. Förutom de tekniska aspekterna, är resultaten också: - Marknadsundersökning för applikationer och spelare med fokus på ett urval i mikrowatt till milliwatt området av användningsfall. - Insikt i industriella krav och acceptans av ny teknik. - Medvetenhet om tekniska och kommersiella utmaningar. - Behovet av tvärvetenskapligt samarbete.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i korta (månatliga konsortiemöten) och snabba iterationer (veckovis utbyte av insatser) med nära samarbete mellan akademi, forskningsinstitut, små och medelstora företag och stora industriella partner för att uppnå målen. Projektets resultat visar att denna nya teknik, för att skörda energi från omgivningen som annars slösas bort, har en enorm potential för miniatyriserade självdrivna sensorsystem för olika applikationer.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 juni 2020

Diarienummer 2017-03725