Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Mini-hjärnor för AI-baserad läkemedels-screening för förbättrad utkomst vid kliniska studier av hjärnsjukdomar

Diarienummer
Koordinator BrainZell AB
Bidrag från Vinnova 2 788 609 kronor
Projektets löptid augusti 2021 - januari 2024
Status Avslutat
Utlysning Swelife och Medtech4Health - samverkansprojekt för bättre hälsa
Ansökningsomgång Projekt som bidrar till förbättrad prevention, diagnos, monitorering eller behandling

Viktiga resultat som projektet gav

En miljard människor lider av neurologiska sjukdomar som depression, schizofreni eller Alzheimers sjukdom; nya terapier är svåra att utveckla på grund av begränsad förståelse för människans hjärnans fysiologi. Endast 6 % av nya medicinkandidater lyckas i kliniska prövningar. Vi syftade till att bygga och validera en teknologisk plattform baserad på läkemedelsscreeningsdata från mänskliga hjärnorganoider minihjärnor som skulle möjliggöra snabbare preklinisk medicinupptäckt inom neurovetenskap och ge ett högt prediktivt värde av läkemedlets effektivitet.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vi utvecklade en stor produktions- och testplattform av mänskliga minihjärnor (kortikala organoider) som ett mer relevant läkemedelsupptäcktsverktyg som skulle förutsäga resultat bättre än djurtester. Vi screenade 20 000 minihjärnor med 58 neurologiska läkemedel och verifierade att vår plattform kan upptäcka liknande symptom som hos människor. Detta öppnar nya möjligheter att identifiera nya neurologiska föreningar snabbare, förbättra framgångsfrekvensen för kliniska prövningar och förändra läkemedelsindustrin.

Upplägg och genomförande

Från en uppsättning mindre pilotstudier som hjälpte oss att utveckla robusta och tillförlitliga screeninganalyser, gick vi över till stora läkemedelsscreeningsstudier som använde robothantering och automatiserad mikroskopi med hög genomströmning. Vårt teams unika expertis inom industriell läkemedelsscreening, metodfelsökning och hjärnvävnadskultur gav framgång, med stöd av robust dataanalys. Resultatens robusthet och tillförlitlighet uskattades mycket i kundfeedback under vårt kommersialiseringsarbete, där vi kommer att fortsätta efter projektets slut.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 april 2024

Diarienummer 2020-04755