Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

MINEDEER

Diarienummer
Koordinator Sveriges Lantbruksuniversitet - Institutionen för skoglig resurshushållning
Bidrag från Vinnova 2 997 000 kronor
Projektets löptid april 2020 - juni 2024
Status Avslutat
Utlysning SIP Swedish Mining Innovation -Strategiska innovationsprogrammet för Gruv och Metallutvinning
Ansökningsomgång Mot en hållbar utveckling inom gruv- och metallutvinnande industri

Viktiga resultat som projektet gav

Genom en serie möten med samebyar och Boliden har projektet identifierat samebyars behov avseende nya metoder, ny data och kunskap. Baserat på detta har projektet samproducerat unika karteringar av renskötseln och annan markanvändning över tid, utvecklat nya metoder för inventering, kartering och beräkning av biomassa av marklav, samt nya metoder för bedömning och beräkning av kumulativ påverkan av annan markanvändning på renarna och renskötseln. Informationen utgör underlag för bättre dialog och minskade konflikter mellan samebyar, gruvnäring och andra markanvändare.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har samproducerat data, kunskap, metoder och resultat som bidrar till en förbättrad dialog och minskade konflikter mellan samebyar, gruvnäring och andra markanvändare. Tillsammans bidrar dessa underlag tillsammans med nya metoder för inventering, kartering och beräkning av marklavens biomassa och nya metoder för bedömning och beräkning av kumulativ påverkan på renskötseln till förbättrad planering och beslut i framtida miljökonsekvensutredningar. Projektet förstärks ytterligare inom ramen av fortsatt pågående relaterade projekt.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomfört mer än 30 heldagsmöten med Gällivare, Malå, Mausjaure samebyar och Boliden för att identifiera behov, genomföra karteringar samt presentera och diskutera nya metoder och delresultat. Aktivt deltagande av projektpartners och nära samarbete med systerprojekt är nödvändigt för att utveckla relevanta och användbara metoder och resultat. Underlag har samlats och tillgängliggjorts via samebyarnas GIS-program, RenGIS för användning och kommunikation med gruvnäringen och andra aktörer. Karteringarna har utgjort underlag för mer avancerade analyser.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 24 september 2024

Diarienummer 2019-05191