Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Metodikframtagning inom digital automatisk partikelräkning med ljusmikroskop för teknisk renhet

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 800 000 kronor
Projektets löptid december 2020 - juni 2023
Status Avslutat
Utlysning Digital säkerhet och tillförlitlighet
Ansökningsomgång Standardisering som verktyg för ökad konkurrenskraft

Viktiga resultat som projektet gav

Målet var att få jämförbara mätningar med dagens mikroskopimetoder, men det gick inte pga. instrumenten. Rekommendation är att de som sätter krav är medvetna om metodernas begränsningar. Projektet har pågått längre tid än planerat vilket lett till att teknikutvecklingen inom fordonsindustrin har gått framåt. Detta har lett till nya behov inom partikelanalyser. Vissa typer av partiklar detekteras inte alls i den ljusmikroskopi som används enligt dagens standarder. Det är viktigt för kvaliteten av en elmotor att man även kvantifierar dessa typer av partiklar.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vid utveckling och produktion av nya typer av produkter som kräver partikelrenhet, främst elektrifiering men även digital hydraulik bör man göra en utredning av vilka metoder som är lämpade för de partiklar man vill undersöka. Det är troligt att man mer regelmässigt behöver använda mer avancerade tekniker. Detta kommer kräva nyinvesteringar på företagen. Vad gäller detektion av fibrer och reflekterande partiklar så har behoven ökat. Tidigare metoder samt krav ger väldigt olika resultat beroende på hur man tolkar dem. Här finns behov av standardisering.

Upplägg och genomförande

Projektet har utförts av RISE AB i Mölndal med Gnosjö Automatsvarvning AB, Volvo GTO, NYLI Metrology AB, Parker Hannifin samt Centrum För Renhet. Genomgång av flera Round Robin genomförda inom CFR, dvs med flera olika aktörer och typer av mätsystem gjordes. Vid dessa jämförelsemätningar lades vikt vid att få parametrar lika. Analyserna gick bra, men skillnader fanns kvar. Vissa trender finns t.ex. mer upplösning detekterar mer, men det löser inte allt. För reflekterande partiklar och fiber saknas tydliga direktiv vilket påverkar resultat. Det efterfrågas framöver.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 december 2023

Diarienummer 2020-04428