Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Machining of AM components (MacAM)

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB - Swerim AB, Kista
Bidrag från Vinnova 680 000 kronor
Projektets löptid oktober 2019 - juni 2021
Status Avslutat
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material
Ansökningsomgång Metalliska material: Programövergripande utlysning 2019

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet MacAM var att skapa förbättrad bearbetning av hårda och nötningsbeständiga AM-material. Målen var att identifiera lämpliga metodiker för fräsning och slipning och beskriva dessa i en öppna riktlinjer. Denna skulle därefter spridas via hemsida och seminarium. Samtliga mål är uppfyllda, nya metodiker har dels tagits fram för både fräsning och slipning, dels sammanfattats i riktlinjer som presenterats vid projektets slutseminarium. Guideline/riktlinjer kan laddas ner från ”www.swerim.se/publikationer”.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultaten från projektet är att slipskivor samt två alternativa skärtyper för fräsning har kunnat rekommenderas för bearbetning av AM-material med hög hårdhet och innehåll av karbider. Dessa kunskaper har sammanställts i riktlinjer/guideline som finns att ladda ner från Swerim.se/publikationer. De förväntade effekterna av denna guideline är att svensk industri bättre ska kunna bearbeta AM-material med högre hårdhet och även anpassa steg i AM-processen för att öka bearbetbarheten. Det förväntas även resultera i att fler väljer att implementera AM i sin produktion.

Upplägg och genomförande

MacAM har varit uppdelat i fem arbetspaket: WP1 Design och tillverkning av AM material. WP2 Planering av tester. WP3 Bearbetning och analys (fräsning och slipning). WP4 Spridning av resultat (konferenser, seminarier, guideline). WP5 Administration och rapportering. Projektet behövde en förlängning pga. covid-19, men förutom detta så har projektets arbetspaket och arbete uppfyllt sina resultat och leveranser, vilket har lett till en guideline för svensk industri.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 31 augusti 2021

Diarienummer 2019-03584