Lupin för innovation av klimatsmart och smakrik mat
Diarienummer | |
Koordinator | NORDVARA NORDISK RÅVARA AB - OpenEye AB |
Bidrag från Vinnova | 500 000 kronor |
Projektets löptid | april 2016 - november 2016 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet Lupin för innovation av klimatsmart och smakrik mat har haft som syfte att utveckla kunskapen och möjligheten att använda lupin för livsmedelsproduktion i Sverige. Målet var att skapa en generisk, neutral livsmedelsbas genom att använda ren växtråvara och lupinens naturliga emulgerande egenskaper. Vår innovation är att vi har lyckats skapa en lupinbas med utmärkt näringsprofil som möjlig råvara för ett stort antal olika livsmedel. Vi har demonstrerat de goda livsmedelstekniska egenskaperna och skapat en välsmakande prototyp som vann tävlingen Klimatsmart protein.
Långsiktiga effekter som förväntas
Vår livsmedelsbas på lupin är en innovation inom livsmedelsområdet och en ny plattform för livsmedelsutveckling. Effekten av detta är ett starkt ökande intresse för lupin från livsmedelsbranschen. Många letar efter växtbaserade proteinkällor och ser mycket positivt på att lupin kan odlas ekologiskt i Sverige till konkurrenskraftigt pris. Lupinbasens tillämpbarhet både som halvfabrikat inom restaurangsektorn och som råvara för livsmedelstillverkning inom industrin kommer med stor sannolikhet medverka till ökad svensk livsmedelsproduktion.
Upplägg och genomförande
Nordisk råvara har fokuserat på tester för att ta fram en livsmedelsbas. Vi har systematiskt provat flera olika recepturer för att uppnå god näringssammansättning, lämplig konsistens och neutral smak. Vi har testat materialets stabilitet och beständighet och egenskaper vid uppvärmning och nedkylning. Vi har också tillverkat flera olika prototyper av livsmedel för att prova ut ett bidrag med tillräcklig gastronomisk kvalitet för att kunna vinna smaktävlingen.