Lupin för hållbart jordbruk
Diarienummer | |
Koordinator | Lupinta AB |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | augusti 2020 - februari 2021 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa Startups steg 1 våren 2020 |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet var att erbjuda konsumenter ett bredare sortiment av lupinbaserade produkter. Detta skulle uppnås genom att utveckla skräddarsydda produktionsverktyg för att förbättra produktionseffektivitet och utveckla nya smaker och former för den befintliga produkten. Projektmålet uppnåddes där nya verktyg utvecklades, förbättrades och prövades i flertal produktionsomgångar; nya produkter i form av nya former och smaker utvecklades och färdigställdes.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet resulterade i utveckling och färdigställandet av nya skräddarsydda verktyg som gör att Lupinta kunnat effektivisera sin produktion och kunna skala upp det bortom sina tidigare begränsningar. Det har även lett till utvecklandet av nya produkter i nya former och smaker som kommer kommersialiseras. Båda dessa utfall kommer möjliggöra för Lupinta att expandera sin produktportfölj och erbjuda konsumenter ett bredare utbud av lupinbaserade produkter tillverkade i Sverige.
Upplägg och genomförande
En grundlig analys rörande metoden för konventionell tillverkning av tempeh gjordes, där varje steg bröts ner i kärnkomponenter. Den konventionella metoden prövades i ett antal produktionsomgångar, varefter de moment med mest manuell påläggning analyserades för förbättring och verktygsutveckling. Verktygen som utvecklas ska leda till att Lupinta kan skala upp befintlig och framtida produktion och möjliggöra produktion av flera smaker och former.