Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

LungCancer AI-nätverk för att förutsäga prognos- och terapi-REspons

Diarienummer
Koordinator Region Stockholm - Karolinska Universitetssjukhuset Solna
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid maj 2021 - september 2021
Status Avslutat
Utlysning Förberedelseprojekt inför internationell ansökan inom precisionshälsa
Ansökningsomgång Förberedelseprojekt inför internationell ansökan inom hälsa 2021

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet var att möjliggöra för Karolinska Universitetssjukhuset att koordinera ansökan till DISEASE-2021-04-04: Clinical validation of Artificial Intelligence for treatment and care. Ansökan/projektet byggde initialt ett samarbete inom European University Hospital Alliance, där vår italienska partner OSR slutligen skickade in ansökan. Konsortium bestod av 15 partners inkluderande 10 universitetssjukhus och/eller deras akademiska institutioner och 8 industriaktörer med fokus på IT, medicinteknik och forskning (varav 1 innovativt Svenskt SMF).

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har utvecklat en projektplan och format ett konsortium som vill genomföra projektet, ansökan är inskickad i Horizon Europes portal. Projektparterna har alla sagt att man vill samarbeta oavsett finansiering från EU och ett flertal möten för att diskutera vad man kan göra redan nu har genomförts. Beslut om finansiering från EU förväntas i februari 2022, vid positivt besked påbörjas då grant agreement preparation och consortium agreement med förväntad projektstart i Q2 2022. I väntan på besked fortsätter samarbetet och vissa aktiviteter startas.

Upplägg och genomförande

Projektet utvecklade en plan för ett RIA-projekt med fokus på metod för lungcancer med säker datainsamling, teknisk utveckling och klinisk implementering, samt ett starkt konsortium med relevanta aktörer på europeisk nivå. För att projektet ska kunna implementeras var vården, kliniker och sjukhus IT, drivande i kravställningen. Arbetet genomfördes virtuellt pga Covid, men det största arbetet skedde på Region Stockholm/K/KI kring att definiera data kring lungcancer och att strukturera den. Konsortiet inkluderar alla relevanta kompetenser för att kunna genomföra projektet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 mars 2023

Diarienummer 2021-02131