LIVSMEDEL - Preventiv hälsa genom mat
Diarienummer | |
Koordinator | Ideella föreningen Skånes Livsmedelsakademi med firma Skånes Livsmedelsakademi - Skånes Livsmedelsakademi |
Bidrag från Vinnova | 1 884 046 kronor |
Projektets löptid | november 2022 - september 2023 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
"Preventiv hälsa genom mat"-teamet har deltagit i mobiliserings- och lärinsatsen inom "Ett nytt recept för matsystemet" och deltagarna har här ökat sin kunskap, motivation och förutsättningar för att använda sig av systemtänk och ett missionsorienterat arbetssätt. Även nya samarbeten, nätverk och kontaktytor har uppstått under processen.
Långsiktiga effekter som förväntas
Deltagarna har fått ökad kunskap och kompetens i hur man kan bedriva missionsbaserad innovation och systemtransformation. Deltagarna, från olika delar av systemet, har lärt känna varandra och identifierat samverkansmöjligheter framåt. Detta har lagt grunden för en ambition om en mer långsiktig satsning för att gemensamt göra skillnad inom ramen för preventiv hälsa genom mat. Gruppen har därför formerat ett "kärnteam" och en "utvecklingsgrupp" och gjort en gemensam ansökan till utlysningen för innovationsplattformar. Flera prototypansökningar är också på gång från gruppen.
Upplägg och genomförande
Vi har följt Vinnova och Antrops upplägg och process, bestående av åtta läroblock med teori, workshops och eget arbete mellan de fasta träfftillfällen. Vi har utbildats i och fått applicera olika verktyg och processer för missionsbaserad innovation och systemtransformation. Samverkan i gruppen har fungerat väldigt bra, även om det stundom har funnit viss frustration kring processen och dess upplägg.