Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Låg hållbarhetspaverkan vid återvinning av aluminium

Diarienummer
Koordinator Tekniska Högskolan i Jönköping AB
Bidrag från Vinnova 787 126 kronor
Projektets löptid november 2022 - november 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för SIP LIGHTer
Ansökningsomgång Strategiska innovationsprogrammet LIGHTer - 2022

Viktiga resultat som projektet gav

Denna genomförbarhetsstudie fokuserade på de sista stegen i värdekedjan för värmeväxlare för fordonsindustrin (auto HEX). De sista stegen representerar det material som kommer från skrotade detaljer i slutet av livscykeln. Målet var att identifiera hållbarhets- och kostnadsförbättringspotentialen för den automatiska HEX-kedjan, samt nya affärsmöjligheter för att minimera materialvärdesförlusten. Resultaten av omsmältningsexperimenten i laboratorieskala indikerar möjligheten att återvinna auto HEX för att hålla materialet inom samma värdekedja.

Långsiktiga effekter som förväntas

Denna förstudie skulle vara framgångsrik om den kunde se nya affärsmöjligheter. Resultaten var överraskande positiva, och gav nya insikter kring möjligheterna att hantera uttjänta auto HEX hos företaget. Resultaten av omsmältningsexperimenten i laboratorieskala är lovande och indikerar möjligheten att håller materialet inom samma värdekedja. Det finns ett ökat driv för kostnadsberäkningar av produkter för att bygga framtida business case. Av denna anledning förbereder parterna ansökan om att fortsätta verksamheten i ett fullskaligt forskningsprojekt.

Upplägg och genomförande

Litteraturstudier och datainsamling direkt på företaget var avgörande för att undersöka vilka möjligheter som finns idag. En kostnadsmodell har utvecklats för att fånga upp de parametrar, aktiviteter, tider och resurser som är relevanta för framtida analyser och ger en överblick över de material- och kostnadsflöden som blir påverkade av ändrade inkommande material. Materialanalysen genom omsmältningsexperiment var en förstudie för att verifiera vad som är materialutbytet vid omsmältning och hur den kemiska sammansättningen av legeringen kan kontrolleras.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 december 2023

Diarienummer 2022-02572