Kyckling för 4,5 jordklot
Diarienummer | |
Koordinator | Tröskarehus AB |
Bidrag från Vinnova | 490 000 kronor |
Projektets löptid | november 2021 - september 2022 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidens mat |
Ansökningsomgång | Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror |
Viktiga resultat som projektet gav
Vi har utvecklat programvara för att förädla svenska råvaror med standard tvättmaskiner och torktumlare från Electrolux i en så kallad hydrotermisk process/mältning. Vi har också tagit fram en hybridburgare för minskad köttkonsumtion och minskad miljöbelastning samt lokalt producerade produkter med ökad tvärsektoriell samverkan för att uppnå miljömålen och öka lönsamheten inom lokalproducerat.
Långsiktiga effekter som förväntas
Kyckling för 4,5 Jordklot har under genomförbarhetsstudien haft som mål att "Ta fram förädlingslösning för spannmål och bönor i småskalig produktion på gårdsnivå, och testat bönodling, samt förädlat dessa. Till mycket välsmakande hybridburgare med hjälp av utvecklingskök, vi har också i samverkan med Odling 4.0 och Berghs och tagit fram ett spel Matcraft för att utbilda mellanstadieelever. Vi har även haft möte med LRF och Hushållningssällskapet för ev sprida kunskapen om utvecklingsmöjligheten. Och vi har fått tag i laboratorium för att ta fram analyser.
Upplägg och genomförande
Vi har i gruppen jobbat med att uppnå målen i våra 5 AP under projekttiden, vi har testat alla steg i liten skala med kyckling istället för skolkök så har vi anlitat en matstudio. Vi kan konstatera att processen går att skala upp och att det går att modifiera standardmaskiner. Att vi kan säkerställa resultaten löpande. Att vi kan hålla nere investeringskostnaderna med std maskiner.