Krinova Incubator
Diarienummer | |
Koordinator | Krinova AB |
Bidrag från Vinnova | 1 750 000 kronor |
Projektets löptid | januari 2023 - juni 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Inkubationsstöd |
Ansökningsomgång | Stöd till nystartade företag via excellenta inkubatorer vår 2022 |
Syfte och mål
Krinovas inkubator riktar sig mot unga impact-bolag som är verksamma inom livsmedel. Målgruppen står inför strukturella utmaningar och syftet med programmet är att tillgängliggöra resurser och kompetens som påskyndar bolagens väg till marknad. Bolagens som antas och som gör exit från inkubatorn förväntas ha potential att väsentligt påverka och snabba upp omställningen mot ett hållbart livsmedelssystem. Krinovas inkubator förväntas vara nationellt ledande i inkubation av nystartade livsmedelsföretag och en pådrivare av den den svenska innovationskraften.
Förväntade effekter och resultat
Krinovas inkubator förväntas bidra till utvecklingen av stöd till unga impact-bolag inom livsmedelsområdet på ett sätt som kommer hela det svenska innovationsstödsystemet till gagn. Detta är av stor vikt då livsmedelsområdet är underutvecklat när det kommer till exempelvis digitalisering. Bolagen som genomgår programmet förväntas sätta avtryck i branschen och leverera produkter och tjänster som på ett mätbart sätt bidrar till en omdaning av livsmedelssystemet och därigenom hållbar omställning.
Planerat upplägg och genomförande
Krinovas Inkubator bedriver inkubation av unga impact-bolag inom mat. Detta sker med löpande intag, personlig coaching och access till utvecklingsresurser efter verksamhetens förmåga. Takten är attraktion av 100 bolag och inkubation av 10 bolag per år. Krinovas inkubator har för avsikt att utveckla stödet till nystartade livsmedelsföretag för att på så vis fortsätta erbjuda en ledande miljö. Det innebär att intensifiera arbetet med att knyta resurser och kompetens till verksamheten och att bygga strukturer där dessa kommer bolagen till hands på ett effektiv sätt.