Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Konsistent standardisering av livscykelanalys

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Swedish Life Cycle Center
Bidrag från Vinnova 1 380 000 kronor
Projektets löptid november 2024 - januari 2026
Status Pågående
Utlysning Impact - Regleringar och styrmedel för en hållbar industri
Ansökningsomgång Impact Innovation - Regleringar och styrmedel för en hållbar industri

Syfte och mål

Projektet syftar till bygga kunskap och gemensamma insikter kring standarder relaterade till livscykelanalys (LCA). Vi fokuserar på att kartlägga otydligheter i dessa standarder och konflikter mellan dem. Vi tar också fram rekommendationer för förbättringar i standardernas struktur och innehåll, och arbetar för att dessa rekommendationer förverkligas inom ISO och Greenhouse Gas (GHG) Protocol.

Förväntade effekter och resultat

Vår kartläggning och våra rekommendationer blir värdefulla i pågående initiativ för att 1) harmonisera LCA-relaterade ISO-standarder och 2) revidera standarder inom ISO och GHG Protocol. Dessa kommer att påverka revideringen av andra standarder i framtiden. Vårt arbete hjälper också industrin att tolka och tillämpa dessa standarder. Tillsammans bidrar detta till att göra LCA och klimatavtrycksberäkningar till mer effektiva verktyg i industrins arbetet med att förbättra produkter och processer.

Planerat upplägg och genomförande

Vi kommer att 1) intervjua svenska aktörer och sammanställa deras erfarenheter av konflikter och oklarheter i standarderna, 2) analysera relevanta dokument från ISO och GHG Protocol för att identifiera konflikter och oklarheter i dem, 3) genomföra fallstudier för att undersöka och illustrera betydelsen av dessa, 4) diskutera resultaten och ge rekommendationer, 5) mata in dessa rekommendationer i pågående processer inom ISO och GHG Protocol, samt 6) sprida resultaten till en bredare publik.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 18 november 2024

Diarienummer 2024-03414