Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Kombinerad ultraljud-gammaprob för guidade sentinel node biopsier vid detektion av regionala metastaser

Diarienummer
Koordinator Region Stockholm - Karolinska Universitetssjukhuset, Medicinsk Strålningsfysik och Nuklearmedicin
Bidrag från Vinnova 916 763 kronor
Projektets löptid mars 2023 - februari 2024
Status Avslutat
Utlysning Medtech4Health innovatörer
Ansökningsomgång Medtech4Health: Innovatörer i vård och omsorg 2022

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte var att utveckla och experimentellt utvärdera en ny medicinteknisk produkt som möjliggör finnålsbiopsi från sentinel node, den lymfkörtel som dräneras från primärtumören och ger metastasstatus. Projektet har innefattat utveckling av hårdvara, mjukvara samt experimentella mätningar. Målet var att utvärdera produktens användbarhet, precision och noggrannhet. Projektet har levererat resultat i form av en mekaniskt fungerande, ergonomisk och användbar produkt med mjukvara för vävnadsvisualisering, noggrann orientering och lokalisation av SN.

Långsiktiga effekter som förväntas

I projektet har vi framgångsrikt designat och konstruerat en mekaniskt fungerande, ergonomisk och användbar medicinteknisk produkt. Resultat från en experimentell utvärdering har visat en noggrannhet och precision som är tillräckligt hög för att kunna gå vidare med planering av en klinisk utvärdering. Produkten har potential att leda till en radikal förändring i och med att kirurgiskt ingrepp kan ersättas med riktad finnålsbiopsi. Arbete med fortsatt optimering avseende gammaproben pågår.

Upplägg och genomförande

För att genomdriva projektet har följande aktiviteter genomförts: 1.CAD-modellering av produktdelar 2.3D-printning av produktdelar samt montering 3.Utveckling av grafiskt användargränssnitt för visualisering och positionering 4.Implementering av en IMU för säkerställande av korrekt orientering av produkten 5.Initiala tester och iterativ justering av produkten 6.Konstruktion av fantom 7.Experimentella mätningar 8.Resultatrapport och plan för vidareutveckling 9.Riskanalys påbörjad, framtagande av en affärsplan har initierats

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 april 2024

Diarienummer 2022-03200