Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Karakterisering av utskiljningar i magnetstål genom kombination av SANS och VSANS

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB - Swerim AB, Kista
Bidrag från Vinnova 499 000 kronor
Projektets löptid november 2020 - oktober 2022
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur - 2020
Slutrapport 2020-03786_SurahammarsBruks(TataStel).pdf(pdf, 226 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Elektriska stålsorter används i delar som är magnetiskt aktiva i elektriska motorer, generatorer, och ställdon. Dessa materials magnetiska egenskaper påverkas av förekomsten av partiklar, och korrelerar starkt med partiklarnas koncentration, storlek, och typ. Många gånger är nanometerstora partiklar, med hög nummertäthet, positivt för materialets mekaniska egenskaper, dessvärre har dem ofta en negativ påverkan på dem magnetiska. Projektets mål var att använda en oförstörande statistisk mätmetod för att kunna utvärdera mängden partiklar i elektriska stål.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektets resultat kommer att ge en djupare förståelse om hur partiklar i elektriska stål bildas, och hur partiklarna påverkar magnetiska och mekaniska egenskaper. Resultatet från projektet kommer att hjälpa Surahammar Bruks AB att justera processparametrar för att förhindra partikelutskiljning, eller att minska partiklarnas inverkan på slutproduktens egenskaper. Förbättringar av elektriska ståls egenskaper ger både ekonomiska och miljömässiga fördelar, genom att minska energiförbrukningen och förbättra effektiviteten och livslängden av elektriska motorer.

Upplägg och genomförande

Låg-vinkelspridning med neutroner genomfördes på SANS-1 instrumentet vid the Swiss Spallation Neutron Source, i Schweiz. Representanter från Surahammars Bruks och Swerim närvarade vid mätningarna. För att öka materials styrka hade ett av materialen medvetet legerats och värmebehandlats för att introducera partiklar med en storlek <15nm. andra material undersöktes för att studera eventuella partiklar och dess påverkan på dem magnetiska egenskaperna. mätningarna, för varje material, genomfördes i transmissionsläge på 10st staplade tunnaprover, vart och ett ca 0.3mm tjockt.>

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 14 oktober 2022

Diarienummer 2020-03786