Jäst-framtidens proteinkälla
Diarienummer | |
Koordinator | Orkla Foods Sverige AB |
Bidrag från Vinnova | 500 000 kronor |
Projektets löptid | november 2021 - maj 2022 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidens mat |
Ansökningsomgång | Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har uppfyllt sitt mål genom att med hjälp av innovativa kombinationer av tekniker undersöka möjligheterna att skapa livsmedelsprodukter med hög sensorisk kvalitet. Projektet har visat att jäst har en stor potential att bli en betydande proteinkälla i humankost i framtiden.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet har visat lovande resultat för att tillgängliggöra proteinerna i jästen genom innovativa kombinationer av tekniker. Dock krävs fler undersökningar för att hitta den optimala utvinningsmetoden. Jästproteiners funktionalitet har undersökts och resultaten visade att jästproteiner har stor potential att verka som huvudsaklig proteinkälla i köttanaloger, både med avseende på kvalitet och sensorik. Storskalig odling av jäst kan ge unika förutsättningar för en ny svenskodlad proteinkälla.
Upplägg och genomförande
Projektet har genomförts som ett samarbetsprojekt mellan Orkla Food Sverige, Jästbolaget och RISE. Projektet har utförts genom praktiska försök, både på jästproteinextraktion samt prototyputveckling för köttanaloger, där alla parter deltagit. Härtill har även teoretiska aspekter kring business caset som ekonomisk bärighet och patenterad teknologi undersökts. Regelbundna möten för genomgång av resultat och diskussion kring nästkommande steg har genomförts med projektgruppen under projekttiden.