Jäst - framtidens proteinkälla; steg 2
Diarienummer | |
Koordinator | Orkla Foods Sverige AB |
Bidrag från Vinnova | 2 925 793 kronor |
Projektets löptid | november 2022 - oktober 2024 |
Status | Pågående |
Utlysning | Framtidens mat |
Syfte och mål
Projektets syfte är att vidareutveckla metoder för att extrahera och rena upp proteiner från jäststammar, samt att identifiera jäststammar med förmåga att producera höga halter av protein. Proteinerna ska ha förmågan att kunna textureras. Målet är att studera och fastställa hur jästprotein i olika produkter påverkar näringsinnehåll, och i vilken omfattning jästens protein- och järninnehåll är tillgängligt för upptag i kroppen. Målet är att Orkla efter projektets avslut kan investera i egen produktion av jästprotein för humankonsumtion, från odling till konsumentprodukt.
Förväntade effekter och resultat
Användandet av svenskodlad jäst som huvudproteinkälla i köttersättningsprodukter syftar till att skapa goda, nyttiga och hållbara livsmedel med högt proteinvärde. Val av rätt jäststammar och odlingsförhållanden syftar till att ge en effektiv bioprocess. Projektets studier av biotillgänglighet vill säkra att ett ökat intag av jästprotein inte bidrar till negativa hälsoeffekter t.ex. järnbrist.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet kommer att utföras genom samverkan mellan Orkla, Research Institutes of Sweden (RISE) och Chalmers tekniska högskola. Involvering och förankring kommer att ske kontinuerligt under projektet gång, med Orklas innovations- och kvalitetsavdelningar.