Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Jäst - framtidens proteinkälla; steg 2

Diarienummer
Koordinator Orkla Foods Sverige AB
Bidrag från Vinnova 2 903 416 kronor
Projektets löptid november 2022 - oktober 2024
Status Avslutat
Utlysning Framtidens mat
Ansökningsomgång Framtidens vardagsmat – svensk förädling av växtbaserade råvaror - steg 2

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har uppfyllt sina syften genom att framgångsrikt undersöka jäststammars proteinproduktion, utveckla effektiva metoder för proteinutvinning och utvärdera näringsmässiga effekter av jästproteinbaserade produkter. Ytterligare arbete är dock nödvändigt för att optimera uppskalningen till en råvara som har optimal kvalitet vid extrudering.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet undersökte jäststammars proteinproduktion för användning i växtbaserade livsmedel. Två jäststammar odlades och visade hög proteinhalt. Lysering av jästen maximerade proteinfrisättningen och pH-skiftprocessen har optimerats. Dock hade isolatet varierande kvalitet vid extrudering jämfört med referens. Prototypernas proteininnehåll var jämförbara med Orklas vegofärsprodukter och järninnehållet låg över gränsen för näringspåstående. Svag korrelation mellan fytathalt och mineraltillgänglighet noterades.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts som ett samarbetsprojekt mellan Orkla Food Sverige, Jästbolaget, RISE och Chalmers. Projektet har utförts genom praktiska försök, både på odling av jäst, jästprotein extraktion inklusive uppskalning, prototyputveckling samt nutritionella studier, där alla parter deltagit. Regelbundna möten för genomgång av resultat och diskussion kring nästkommande steg har genomförts i olika kontellationer under projekttiden.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 november 2024

Diarienummer 2022-02591