Jäst - framtidens proteinkälla; steg 2
Diarienummer | |
Koordinator | Orkla Foods Sverige AB |
Bidrag från Vinnova | 2 903 416 kronor |
Projektets löptid | november 2022 - oktober 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidens mat |
Ansökningsomgång | Framtidens vardagsmat – svensk förädling av växtbaserade råvaror - steg 2 |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har uppfyllt sina syften genom att framgångsrikt undersöka jäststammars proteinproduktion, utveckla effektiva metoder för proteinutvinning och utvärdera näringsmässiga effekter av jästproteinbaserade produkter. Ytterligare arbete är dock nödvändigt för att optimera uppskalningen till en råvara som har optimal kvalitet vid extrudering.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet undersökte jäststammars proteinproduktion för användning i växtbaserade livsmedel. Två jäststammar odlades och visade hög proteinhalt. Lysering av jästen maximerade proteinfrisättningen och pH-skiftprocessen har optimerats. Dock hade isolatet varierande kvalitet vid extrudering jämfört med referens. Prototypernas proteininnehåll var jämförbara med Orklas vegofärsprodukter och järninnehållet låg över gränsen för näringspåstående. Svag korrelation mellan fytathalt och mineraltillgänglighet noterades.
Upplägg och genomförande
Projektet har genomförts som ett samarbetsprojekt mellan Orkla Food Sverige, Jästbolaget, RISE och Chalmers. Projektet har utförts genom praktiska försök, både på odling av jäst, jästprotein extraktion inklusive uppskalning, prototyputveckling samt nutritionella studier, där alla parter deltagit. Regelbundna möten för genomgång av resultat och diskussion kring nästkommande steg har genomförts i olika kontellationer under projekttiden.