Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

IoT_4_Real

Diarienummer
Koordinator Region Blekinge - Blekinge läns landsting
Bidrag från Vinnova 204 000 kronor
Projektets löptid januari 2021 - januari 2022
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet
Ansökningsomgång IoT för innovativ samhällsnytta och ett bättre liv för alla i en sammankopplad värld

Viktiga resultat som projektet gav

Genom utveckling av Smarta Hjälpmedel med IoT och mera informationsinsamling, ses möjligheter att lättare bl.a. i relation till MDR, följa upp och mäta olika värden som t.ex. ett hjälpmedels användning/nyttjandegrad, kopplat till en enskild person, vilket kan ge möjligheter att förutsäga kostnader, upprätthålla kvalitet, bidra till återanvändning samt vid uppmät felanvändning kunna åtgärdas. Insamlad data och kunskaper bidrar troligt i utveckling av nya hjälpmedel. IoT arbetet innebär en horisontell förmåga som kräver tydliga och förankrade strategier i organisationen.

Långsiktiga effekter som förväntas

Studien har tydligt påvisat att IoT kan tillföra stora värdeskapande effekter inom i stort sett alla områden. Behovet är horisontellt och kan ge stora möjligheter för automation och resursbesparingar, inte minst personella och materiella. Viktigt att tänka stort och börja smått samt etablera och förankra både samverkan och informationsstrategier som är övergripande för organisationen och dess samverkanspartners. Man bör jobba för att motverka enskilda lösningar som skapar isolerade informationsmängder, enskild förvaltning och kompetensbehov.

Upplägg och genomförande

Projektet består av en förstudie runt IoT för innovativ samhällsnytta och ett bättre liv för alla i en sammankopplad värld. Fokus har varit IoT som möjliggörare i stort och för hjälpmedel specifikt. Det har analyserats vilka lagkrav som finns runt hjälpmedel, men även genom dialogmöten och intervjuer kartlagt vilka utmaningar som finns i vardagen, både för vårdleverantörsleden och patienterna. Omvärldsbevakning med bl.a. mässbesök, teoretiska teknikstudier, analys av nödvändiga förutsättningar för etablering av IoT lösning samt lämplig driftsmodell.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 4 februari 2022

Diarienummer 2020-04113