Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Integration av drönare för akutmedicinska leveranser

Diarienummer
Koordinator Everdrone AB
Bidrag från Vinnova 934 663 kronor
Projektets löptid april 2021 - juni 2022
Status Avslutat
Utlysning Swelife och Medtech4Health - samverkansprojekt för bättre hälsa
Ansökningsomgång Projekt som bidrar till förbättrad prevention, diagnos, monitorering eller behandling

Viktiga resultat som projektet gav

I detta världsunika projekt har man utforskat hur drönare på bästa sätt kan integreras med den regionala akutsjukvården för att skapa värde för medborgarna. Under projekttiden har drönare använts för att vid skarpa hjärtstoppslarm leverera en hjärtstartare till incidentplatsen inom ett fåtal minuter och på så sätt möjliggöra defibrillering innan ambulansens ankomst. Projektet har även utrett andra användningsområden för drönare inom akutsjukvården och samlat erfarenheter för fortsatt utveckling och innovation.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har inte bara resulterat i nya kunskaper och förbättrade arbetsprocesser utan även konkret i att Västra Götalandsregionen upphandlat denna unika drönartjänst fr.o.m. 1 juni 2022. VGR har också avsatt resurser för fortsatt innovation och forskning i samverkan med Everdrone och KI.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts med tre olika perspektiv i åtanke: Kliniskt (VGR), akademiskt (KI) och industri/affär (Everdrone). Utöver de tre huvudsakliga projektparterna har ytterligare ett antal aktörer bidragit med avgörande support; bland dessa kan nämnas SOS Alarm (initierar vårdärendet via 112-samtal) och ACR (flygtrafikledning). Samarbetet med alla parter har i allt väsentligt avlöpt mycket bra med tydligt avgränsade ansvarsområden.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 22 juli 2022

Diarienummer 2020-04734