Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Innovativ teknik för resursåtervinning från anaerob rening av avloppsvatten med nettoproduktion av energi

Diarienummer
Koordinator IVL Svenska Miljöinstitutet AB
Bidrag från Vinnova 3 000 000 kronor
Projektets löptid november 2021 - mars 2025
Status Pågående
Utlysning Utlysningar och projekt
Ansökningsomgång Samarbete med Brasilien i samverkan med EMBRAPII och SENAI

Syfte och mål

Vid Testbädd Storsudret utvecklas en ny teknik för direkt återvinng av avloppsvatten. Det organiska materialet återfinns i ett koncentrat med 5 gånger mindre volym. Förutom produktionen av rent vatten innebär tekniken att så kallad anaerob rening kan användas där processen skapar nettoenergi istället för att förbruka stora mängder energi. Hittills har denna teknik inte kunnat användas på svenska, kalla avloppsvatten men i Brasilien används den redan i fullskala. Vi ska nu tillsammans utveckla denna teknik så att näringsåtervnning också möjliggörs för att göra tekniken komplett.

Förväntade effekter och resultat

Detta projekt syftar till att utveckla innovativ teknik för återvinning av näringsämnen från anaerob behandling av avloppsvatten. En framgång för projektet skulle möjliggöra införandet av mycket energi effektiv anaerob behandling i såväl Sverige som andra stora delar av världen med en hög marknadspotential. Vid ett lyckat utfall kommer tekniken utvecklas så att den även möjliggör återvinning av näringsämnena avloppsvattnet vilket är ett måste för framtiden hållbara system för avloppsvattenrening och som kommer förbättra näningsstatus i Brasiliens sjöar och vattendrag.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet startar med att samla erfarenhet och kunskap inom området (Arbets- Paket 1, WP1) som möjliggör detaljplaneringen för utvecklingsarbetet i Brasilien (WP3) och Sverige (WP4). Utifrån resultatet av planeringen kommer utrustningen att förberedas och tester startar i Brasilien (WP4) respektive Sverige (WP5). Resultaten kommer kontinuerligt och i nära samarbete gemensamt utvärderas i WP6 och därefter återkoppla till WP2 och WP3 för förbättring av planeringen och för nya testkörningar i WP4 och WP5. Detta kommer att vara en iterativ process under hela projektet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 oktober 2024

Diarienummer 2021-04584