Innovativ logistiklösning för att restauranger ska nå personer i karantän RESK(L)AR
Diarienummer | |
Koordinator | Stiftelsen Chalmers Industriteknik - Chalmers Industriteknik |
Bidrag från Vinnova | 999 500 kronor |
Projektets löptid | maj 2020 - mars 2021 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovationer i krisens spår |
Ansökningsomgång | Omställning av samhälle, verksamheter och produktion i spåren av coronaepidemin |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektets syfte var att ta fram en helhetslösning för ett effektivt beställnings- och distributionssystem av matlådor och matkassar till människor i karantän. Projektet mötte två stora samhällsutmaningar i pandemitid: (1) Säkerställa att människor i karantän på ett säkert sätt får tillgång till näringsrik och hållbar mat samt (2) restaurangers överlevnad.
Långsiktiga effekter som förväntas
Den utvecklade lösningen bygger på att restauranger ansluts till samma sistamilen-lösning som e-handeln för dagligvaror och matkassar använder. I projektet har vi undersökt och tagit fram rekommendationer för hur restauranger ska lyckas med detta genom att arbeta med erbjudande, marknadsföring, beställning och logistik.
Upplägg och genomförande
Lösningen har utvecklats genom intervjuer, möten, workshops och framför allt tester med restaurangerna Nordish Market i Göteborg, Restauranglabbet och Paul Taylors Lanthandel i Stockholm samt Gotthards Krog i Umeå. För att hjälpa restauranger med det finns det ett material som beskriver lösningen och tips för hur man ska komma i gång med erbjudande, marknadsföring, beställning och logistik på ett snabbt och bra sätt.