Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Innovativ Hybrid Over-The-Air-Kammare för Snabb Multifunktionell Testning av Trådlösa Enheter

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Institutionen för Elektroteknik Avd f kommunikation antenner &
Bidrag från Vinnova 2 606 000 kronor
Projektets löptid september 2024 - augusti 2026
Status Pågående
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem
Ansökningsomgång Smartare elektroniksystem: Forsknings- och Innovationsprojekt 2024

Syfte och mål

Syftet med projektet är att utveckla innovativa hybridkammartekniker, inklusive nödvändig hårdvara och algoritmer, för att möjliggöra tids- och kostnadseffektiv produktion, överensstämmelse och funktionstestning av telekommunikationsbasstationer. Mål: 1) Anpassad definition av testscenario; 2) Optimerad elektroniskt omkonfigurerbar kammare och antennuppsättning; 3) Utveckling av testmetoder; 4) Experimentell validering.

Förväntade effekter och resultat

Projektets förväntade effekter och resultat inkluderar: * Testscenarier för basstationer i hybridkammaren; * Den optimerade designen av hybridkammaren, inklusive kammarens antennuppsättning och RF-backend för att förverkliga dessa testscenarier; * Dynamisk miljöemulering, elektronisk styrning av ankomstvinklar; * Testmetoder för att mäta viktiga prestandaindikatorer för 5G/6G-basstationer (såsom TRP, strålningsmönster, EIRP, OOB-emissioner); * Experimentell validering av den utvecklade hårdvaran och metoderna.

Planerat upplägg och genomförande

Genomförandet av projektet planeras enligt följande: * Ett dedikerat simuleringsverktyg kommer att användas för att utveckla och numeriskt validera kammardesignen och testmetoderna. * Den hybridkammare som byggdes under förstudien kommer att uppgraderas för att möjliggöra testning av realistiska DUT:er med hjälp av utvecklade testmetoder och scenarier. * Maximal utnyttjande av basstationskomponenter (från Ericsson) som en del av kammaren för att förbättra kostnadseffektivitet och hållbarhet. * Användning av Xilinx Zynq ZCU216-kortet för att utföra experiment.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 september 2024

Diarienummer 2024-00591