Innovativ förädling av fiberrik sidoström till attraktiva livsmedel
Diarienummer | |
Koordinator | Oatly AB |
Bidrag från Vinnova | 1 727 500 kronor |
Projektets löptid | juni 2018 - oktober 2020 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet har varit att optimera råvaruanvändningen genom att använda sidoström för utveckling av nya attraktiva vegetabiliska livsmedel. Vi har under projektet fått större kunskap om denna sidoström med avseende på dess nutritionella innehåll och fysikalkemiska egenskaper. Vidare har lämplig behandling för en livsmedelssäker produkt av sidoströmmen undersökts och flertalet olika vidareförädling av denna har testats. Målet för projektet var att ha tagit fram två produktprototyper baserade på en sidoström, vilket har uppnåtts.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet har gett en bra förståelse för lämpliga processer för behandling av sidoströmmen och även för den fortsatta vidareförädlingen. Genom vidareförädling av sidoströmmen till livsmedelsprodukter skulle havreråvaran utnyttjas bättre och Oatly skulle kunna erbjuda innovativa produkter som gör det lättare för konsumenter att skifta över till en mer växtbaserad kost och hållbar livsstil.
Upplägg och genomförande
Projektet har följt planen med att arbeta med 6 arbetspaket (AP): AP1: Projektledning och samverkan AP2: Identifiering av produktprototyper som fiberresten kan ingå i AP3: Bedömning av marknadspotentialen AP4: Undersökning av vilka behandlingar av fiberfraktionen som krävs AP5: Laborativt framtagande och optimering av ingredienser för framställning av produktförslag AP6: Design av produktionsprocesserna för de mest lovande prototyperna.