Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Mission Matmiljö

Diarienummer
Koordinator Organic Sweden
Bidrag från Vinnova 3 498 075 kronor
Projektets löptid november 2023 - maj 2025
Status Pågående
Utlysning Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas
Ansökningsomgång Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnad av innovationsplattformar för ett hållbart matsystem

Syfte och mål

Innovationsplattformen fokuserar på en förändring av de fysiska, sociala och virtuella matmiljöerna som vi möter och lever i dagligen. Vi kommer att mobilisera matsystemets aktörer med utgångspunkt i missionen: År 2033 säkrar Sveriges publika matmiljöer människans, samhällets och naturens behov. Målet är att framtidens matmiljöer ska främja en rik matkultur, bidra till god folkhälsa, vara basen i en välfungerande ekonomi och främja regenerativ, resilient och naturpositiv matproduktion inom de planetära gränserna.

Förväntade effekter och resultat

Resultatet av plattformens inledande fas kommer att vara en systemkartläggning av tre huvudsakliga matmiljökategorier; dagligvaruhandel, HoReCa (hotell, restauranger och café) och offentligt finansierade matmiljöer. Hävstänger, insatsområden och delmål för missionen kommer att identifieras och en påbörjad portfölj av prototyper kommer att skapas. Stort fokus under uppbyggnadsfasen av innovationsplattformen ligger på mobilisering av aktörer och nationellt liksom internationellt utbyte. Även kunskapsförankring och kontinuerligt lärande är centralt.

Planerat upplägg och genomförande

Innovationsplattformen planerar att använda sig av följande steg och metoder under uppbyggnadsfasen; - Missionsformulering och iterering av missionen, - Research, - Analys, - Systemkarta inkl. GAP-analys, - Hävstänger samt - Idégenerering för att slutligen komma fram till en fas med - Prototyping och prioritering och evaluering av prototyper som plattformen initierar eller knyter till sig. Under uppbyggnadsfasen så kommer efterfrågesidan såväl som behovsägare och andra systemaktörer att involveras och samskapa plattformen via olika forum, arbetsgrupper och processer.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 18 april 2024

Diarienummer 2023-03423