Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Innovation av system för tidig upptäckt av lungskada under respiratorbehandling

Diarienummer
Koordinator PExA AB
Bidrag från Vinnova 1 841 120 kronor
Projektets löptid maj 2021 - oktober 2023
Status Avslutat
Utlysning Swelife och Medtech4Health - samverkansprojekt för bättre hälsa
Ansökningsomgång Projekt som bidrar till förbättrad prevention, diagnos, monitorering eller behandling

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet syftade till att utveckla ett system för realtidsövervakning av lunghälsa under respiratorbehandling. Särskilt har målet varit tidig upptäckt av akuta lungskador (ARDS), med potential att minska dödlighet och vårddagar samt bättre hushålla med sjukvårdens resurser. Vi har utvecklat en modell som tidigt ger indikation på lungskada, ARDS, via kontinuerlig mätning av partikelflöde i utandningsluft. En bredare validering är nödvändig för att säkerställa metoden.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektets resultat visar lovande framsteg mot utvecklingen av ett realtidsmonitoreringssystem för lungfunktion under respiratorbehandling. Förväntade effekter inkluderar ökad patientvårdskvalitet samt effektivare resursanvändning inom sjukvården. Projektet har också bidragit till en ökad förståelse av sambandet mellan utveckling av akut lungskada och förändring i antalet partiklar som bildas och andas ut vid respiratorbehandling. I nästa steg mot en kommersiell produkt kommer en större studie att genomföras med syfte att validera metoden.

Upplägg och genomförande

Metoden som utvecklats baseras på data från både människa och djurmodeller som insamlats vid LU. Data från utandade partiklar samlas in och analyserat med hjälp av ett nytt instrument utvecklat av PExA. Insamlade data har strukturerats och analyserats med hjälp av maskininlärning av FCC. Genom samverkan med IVA-specialister har användarvänligheten och att behoven uppfylls säkerställts Det tvärvetenskapliga utbytet har bidragit till ökad förståelse för sambandet mellan partikeldata och utveckling av akut skada i luftvägarna under respiratorbehandling

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 januari 2024

Diarienummer 2020-04690