Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ingen ska ha hepatit C

Diarienummer
Koordinator HEALTH SOLUTIONS SVENSKA AB - Health Solutions AB
Bidrag från Vinnova 1 189 350 kronor
Projektets löptid november 2018 - december 2019
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

WHO har som mål att eliminera hepatit C till 2030. Sedan några år finns nya effektiva läkemedelsbehandlingar som, utan större biverkningar, kan bota mer än 95% av de drabbade, men vården behöver pröva nya vägar att hitta och behandla de individer som inte nås idag. Genom "Ingen ska ha hepatit C" ges vården möjlighet att möta patienter på andra arenor och på sätt som utgår från patientens behov och förutsättningar. Genom en pilot visar vi att vår tekniska lösning och vårdmodell för upptäckt, diagnos och behandling av hepatit C bidrar till målet att eliminera hepatit C år 2030.

Långsiktiga effekter som förväntas

Utvärdering tyder på att: - prescreening och digital direktremiss är effektivt för att identifiera smittade. 6,5% av de som testat sig via tjänsten har pågående HCV infektion och 4,3% antikroppar. - tiden från misstanke till diagnos är kortare - tiden från diagnos till behandling är kortare - kostnaden per patient är lägre, (provtagning utan läkarbesök i primärvård) Användarintervjuer visar att upplevda hinder att gå och testa sig minskat. Tjänsten har därmed potential att nå smittade som vården inte når idag, nå reinfekterade och därmed bidra till eliminering av hepatit C år 2030.

Upplägg och genomförande

En kompletterande helt digital vårdkedja för risk-screening, provtagning, diagnos och behandling av hepatit C har samskapats med patienter och vårdpersonal. Genom digital remiss till provtagning i tjänsten hepatitctest.nu och integration mellan labb och InfCare Hepatit (beslutstöd och kvalitetsregister för hepatit C) kallas patienten till utredning och behandling i digital specialistklinik. "Ingens ska ha hepatit C" utvärderas i en pilot i Stockholm. Vård och behandling i digital hepatit C klinik ges av infektionsmottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 20 februari 2020

Diarienummer 2018-03863