Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

In situ röntgendiffraktion under värmebehandling för maskininlärningsmodellering av fasomvandling i stål

Diarienummer
Koordinator Ferritico AB
Bidrag från Vinnova 499 000 kronor
Projektets löptid november 2020 - juni 2022
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur - 2020
Slutrapport 2020-03800_Ferritico.pdf(pdf, 211 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte var att mäta CCT-data in situ under kontinuerlig kylning för cirka 40 stålprover med skannande röntgendiffraktion (SXRD). Sex olika stålsorter från tre stålleverantörer undersöktes. SXRD-datan extraherades och kompilerades till ett CCT-dataformat, i syfte att i) validera prestandan för de maskininlärningsmodeller som har utvecklats för att möjliggöra CCT-datasimulering ii) lägga till den högkvalitativa CCT-datan till den nuvarande CCT-databasen och lära om maskininlärningsmodellerna för att simulera med högre precision i nästa version.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet uppfyllde sina mål, det vill säga att generera högkvalitativ CCT-data och använda den i syfte att utvärdera kvaliteten på de nuvarande CCT-simuleringsmodellerna och för att förbättra modellerna genom integrering av högkvalitativa SXRD-data i CCT-databasen . Dessutom har konsortiet skrivit en publikation med fokus på CCT-modelleringen och jämfört resultaten med tidigare forskning inom CCT-modellering med maskininlärning. Publikationen är för närvarande under granskning

Upplägg och genomförande

Stålprover värmdes till austenitiseringstemperaturer och kyldes sedan kontinuerligt med olika hastigheter i olika stadier av kylningen för att undersöka t.ex. effekten av en hastighetsförändring vid låga temperaturer för den martensitiska transformationen. Med hjälp av högfrekvensdetektorn kunde vi övervaka volymfraktionens utveckling av ferrit-, martensit- och fällningsfaser. Dessutom kunde vi följa utvecklingen av koldiffusionen genom att studera toppar för fcc- och bcc-faserna.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 augusti 2022

Diarienummer 2020-03800