Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

In situ fibrillering av nanocellulosa för kostnadseffektiva, och högpresterande lättviktskompositer

Diarienummer
Koordinator FineCell Sweden AB
Bidrag från Vinnova 499 991 kronor
Projektets löptid november 2021 - september 2022
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation
Ansökningsomgång BioInnovation: Hypotesprövning steg 1 - Nyskapande projekt med högre risk

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte var att utveckla en industriellt gångbar metod för in situ fibrillering av nanocellulosa i en plastmatris, samt att validera materialen i en verklighetstrogen miljö. Genom projektet har förståelsen av in situ fibrillering ökat, dock så har tekniska utmaningar begränsat möjligheten att etablera en industriellt gångbar metod för att uppnå detta på en tillfredsställande nivå, detta kommer vidareutvecklas efter projektets slut.

Långsiktiga effekter som förväntas

Genom projektet har flertalet processförhållanden av mikrocellulosa blandad med plast utvärderats, materialen har karakteriserats och fibrilleringsgraden har korrelerats. Denna förståelse förväntas efter ytterligare intern utveckling leda till högpresterande material som i många fall kan uppcykla återvunnen eller biobaserad plast, eller ersätta glasfiberförstärkt plast för att öka återvinningsmöjligheterna.

Upplägg och genomförande

På grund av tekniska svårigheter, bristande bemanning och COVID blev det nödvändigt att förlänga projektet, detta gjorde det möjligt att uppnå tillfredsställande resultat. För att öka effektiviteten i projektet omfördelades respektive projektparts ansvarsområden något, detta minskade ledtiderna att producera testresultat.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 oktober 2022

Diarienummer 2021-03493