Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Implementering av Fordon-till-Nät-tjänster i Sverige

Diarienummer
Koordinator Polestar Performance AB
Bidrag från Vinnova 11 664 294 kronor
Projektets löptid augusti 2023 - december 2025
Status Pågående
Utlysning Transport- och mobilitetstjänster - FFI
Ansökningsomgång Transport- och mobilitetstjänster - FFI - våren 2023

Syfte och mål

Målet med detta projekt är att införa en mobilitetstjänst för fordons-till-nätverk (V2G) för bostads- och arbetsplatser i staden Göteborg. Detta projekt kommer att bana väg för en vision om en fullskalig implementering över hela Sverige.

Förväntade effekter och resultat

Vid projektets slut kommer teamet att kunna utvärdera funktionaliteten, tillförlitligheten och effektiviteten hos V2G-tjänsten i realistiska bostads- och arbetsmiljöer med en verklig flotta av elbilar och förare. För att påskynda implementeringsprocessen konfronterar projektet de icke-tekniska frågorna relaterade till affärsmodell, infrastruktur, policys och regler parallellt med de tekniska utmaningarna. En ny form av samarbete mellan ledande nationella och lokala elproducenter, transmission och distributörer kommer att etableras.

Planerat upplägg och genomförande

Polestar kommer att stödja projektet med en flotta på cirka 30 eller fler bilar för tester och demonstrationer, samt expertis inom området batterie. Vattenfall och Göteborg Energi kommer att samarbeta för att lösa regleringsfrågor, affärsmodeller och infrastruktursbehov. Den norska laddboxtillverkare (Easee) kommer att tillhandahålla laddningsstationer med möjlighet för dubbelriktad laddning. Chalmers tekniska högskola kommer att stödja projektet med simulering av elnätets kapacitet och en dedikerad forskare. Polestar är huvudansökare och samordnare av projektet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 augusti 2023

Diarienummer 2023-00785