Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Hierarkisk federerad inlärning för 6G-kantberäkningar

Diarienummer
Koordinator Uppsala universitet - Institutionen för elektroteknik
Bidrag från Vinnova 1 784 674 kronor
Projektets löptid oktober 2024 - april 2026
Status Pågående
Utlysning 6G - Forskning och innovation
Ansökningsomgång 6G Internationellt forskning- och innovationssamarbete 2024

Syfte och mål

När 6G-nätverk introducerar massiva IoT-distributioner och avancerade AI-drivna applikationer blir optimering av resursanvändning avgörande. I detta projekt utvecklar vi ett hierarkiskt federerat inlärningssystem som möjliggör sömlös integration och effektivt deltagande för en rad olika enheter med varierande resursbegränsningar. Detta kommer att tillåta enheter – från små IoT-sensorer till kraftfulla mobila enheter – att bidra meningsfullt till inlärningsprocessen.

Förväntade effekter och resultat

Vårt federerade inlärningssystem anpassar sig effektivt till en mängd enheter med varierande resurser, vilket förbättrar skalbarheten och effektiviteten i 6G edge computing. Vid projektets slut kommer vi att leverera demonstrationer och publikationer om det föreslagna systemet, inklusive skalbarhets- och effektivitetsanalyser. Projektet kommer att utnyttja tidigare outnyttjade beräkningsresurser, vilket i slutändan möjliggör utvecklingen av mer mångsidiga och intelligenta AI-lösningar inom 6G.

Planerat upplägg och genomförande

Vårt projekt föreslår först två metoder: “Device-centric clustering” och “Heterogeneous cluster model” för att hantera en mångsidig och omfattande mängd enheter med olika resursbegränsningar. Vi introducerar sedan en metod för “Dual-mode aggregation” som tar hänsyn till både 6G- och federerade inlärningsegenskaper för att optimera effektiviteten i träningen av maskininlärningsmodeller. Dessa metoder kommer att utvecklas parallellt och integreras i ett system för att maximera effektiviteten.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 oktober 2024

Diarienummer 2024-02408