Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hetisostatisk pressning av PM-komponenter med atmosfärskontroll

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB - Swerim AB, Kista
Bidrag från Vinnova 2 324 528 kronor
Projektets löptid september 2018 - juni 2022
Status Avslutat
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har demonstrerat konceptet med atmosfärskontroll vid hetisostatisk pressning (HIP) av kapselfria komponenter, tillverkade via olika pressnings- och sintringsmetoder eller additiv tillverkning. Detta ger nya möjligheter för pulvermetallurgisk (PM) industri att tillverka komponenter med optimerade egenskaper, så som ytegenskaper (hårdhet etc) och bulkegenskaper (rätt struktur och täthet). En annan aspekt av projektet var även att utvärdera inverkan på HIP-utrustning, där det har studerats hur nya atmosfärsval påverkar exempelvis ugnsmaterial.

Långsiktiga effekter som förväntas

I projektet har det demonstreras hur uppkolning kan genomföras i HIP likt i en konventionell sätthärdningsprocess, med hård resulterande yta till följd av uppkolat material. En processkarta har tagits fram för att påvisa relation mellan processval och materialrespons. På liknande sätt har nitrering studerats, vilket är en enklare process att optimera och fördelaktig till följd av höga kväveaktiviteter vid högt tryck i HIP. Även väteresponsen har studerats vid höga tryck, av intresse exempelvis för neutral miljö och för att säkerställa HIP-utrustningens säkerhet vid olika atmosfärsval.

Upplägg och genomförande

I detta projekt har reaktioner mellan olika atmosfärsval och material utvärderats som del av hetisostatisk pressning (HIP). Material är från Höganäs, Uddeholm och Quintus (främst Mo-bas). Atmosfärer inkluderar karburerande och nitrerande miljöer, men även neutrala eller svagt reducerande. Efter försöken har material karakteriserats med olika tekniker. Informationen har använts för att optimera denna nya process samt för att utvärdera när processen kan och bör användas även ur HIP-perspektiv.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 20 oktober 2022

Diarienummer 2018-02378

Statistik för sidan