Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

HANDLE - Avancerade kommunikationslösningar för säkrare cyklar

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Lunds Tekniska Högskola Inst f teknik & samhälle
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2021 - juli 2022
Status Avslutat
Utlysning Elektronik, mjukvara och kommunikation - FFI
Ansökningsomgång Elektronik, mjukvara och kommunikation - FFI - juni 2021
Slutrapport 2021-02518 eng.pdf(pdf, 2135 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Målet med detta projekt var att utveckla och utvärdera funktionaliteten av ett smartcykelstyre som kan kommunicera med en cyklist. Cykelstyret som har utvecklats i projektet kan varna en cyklist för ankommande fordon och/eller hinder med hjälp av vibrationer i styret, blinkade ljus-varningar samt via en skärm monterad på styret. Funktionaliteten av cykelstyret har testats i en ”virtual reality” cykelsimulator där 24 deltagare har fått testa 3 olika scenarier med och utan det smarta cykelstyret.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultatet ifrån simulatorn visar att deltagarna i experimentet cyklade mer försiktigt med det smarta cykelstyret vilket indikerar att informationen ifrån cykelstyret var användbart för deltagarna. Svaren ifrån frågeformuläret tyder också på att dem flesta deltagarna tyckte cykelstyret verkade positivt och användbart. Dock tydde svaren också på ett antal saker som kunde förbättras. Sammanfattat så är resultatet positivt och det verkar som om det utvecklade cykelstyret kan vara användbart för cyklister.

Upplägg och genomförande

Projektet bestod av två huvudsakliga delar. (1) Utvecklingen av det smarta cykelstyret. Cykelstyret byggdes genom att integrera HMI gränssnitt (som motor, displayenhet och LED-bar) på ett befintligt styre. Vibrationsintensiteten valdes baserat på tester med en verklig cykel på olika vägbanor. (2) Utvärderingen av cykelstyret i VR. I projektet utvecklades en ny cykel simulator. Simulatorn utvecklades i spelmotorn Unity och en plats i Lund återskapades i en virtuell miljö med hjälp av drönarfilmningar gjorde på platsen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 juni 2022

Diarienummer 2021-02518