Hälsodryck baserad på återvunnen rödbetsblast
Diarienummer | |
Koordinator | Vegitific AB |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | juni 2021 - maj 2022 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa Startups steg 1 våren 2021 |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet var att utvärdera metoder för att utvinna och koncentrera nitrat i rödbetsblast och hur dessa kan effektiviseras samt utreda möjlighet till uppskalning av produktion. I projektet ingick även att identifiera aktörer inom livsmedelsindustrin där produkten kan produceras. Vi har identifierat en aktör som storskaligt kan pressa rödbetsblast till råsaft. En annan identifierad samarbetspartner har koncentrerat råsaften genom indunstning. Metoder samt kapacitet för anläggningarna har utvärderats.
Långsiktiga effekter som förväntas
- Rödbetsblast har skördats och pressats till 400 liter råsaft - Råsaften har indunstats och metoden har utvärderats - Anläggningarnas kapacitet har utvärderats - En alternativ och mer energi- och kostnadseffektiv metod för koncentrering än indunstning har diskuterats med forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Upplägg och genomförande
Vi har i ett första steg identifierat Växtproteinfabriken i Alnarp som samarbetspartners och utrett kostnader för att skörda och pressa rödbetsblast. Vi konsulterade forskare på företaget som pressade rödbetsblast till råsaft. I nästa steg konsulterades Balsgård Foodtech. De koncentrerade råsaften genom indunstning under vacuum. Prover togs av den koncentrerade juicen för att mäta nitrat, nitrit, näringsvärde samt fastställa mikrobiell säkerhet. Kostnader och möjlighet för uppskalning av produktionen på anläggningarna har utvärderats.