Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hållbara ferrolegeringar för den moderna stålindustrin (FEMOST)

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB
Bidrag från Vinnova 5 981 766 kronor
Projektets löptid oktober 2023 - oktober 2026
Status Pågående
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi
Ansökningsomgång Ökad resurseffektivitet, industrins bidrag till en cirkulär ekonomi

Syfte och mål

Projektet syftar på att utveckla en innovativ, koldioxidneutral metod med glödskal och krommalmsfines för skräddarsydda FeCr-legeringar till specialstål. En kombination av agglomereringstekniker, biokol och förreduktion med H2 ska ge kvalitetsbriketter för lågschaktsugn för att minska CO2-emissioner. Målen är resurseffektivitet, CO2-minskning och hållbar FeCr-produktion för specialstål. Kortsiktigt: återvinna >20% glödskal, minska CO2 från FeCr-industrin med 16%.

Förväntade effekter och resultat

1. Att diversifiera lågkolhaltiga FeCr-källor minskar beroendet av traditionella källor och förbättrar försörjningskedjan. 2. Förbättrad metallåtervinning ökar produktiviteten, minskar avfall och ökar den totala avkastningen. 3. Utredning av biokolshantering och förreduktion med H2 minskar koldioxidavtrycket och främjar hållbarhet. 4. Återvinning av Glödskal och krommalmsfines sparar kostnader för råmaterial och avfallshantering. 5. Att diversifiera lågkolhaltiga FeCr-källor minskar beroendet av traditionella källor och förbättrar försörjningskedjan.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet påbörjas den 23-10-2023 och förväntas vara avslutat den 22-10-2026. Det består av 8 arbetspaket (WP): WP1: Kartläggning av järnbärare från stålindustrin och legeringsdesign WP2: Produktion och hantering av biokol WP3: Design och optimering av teknisk skala för brikettering med hjälp av Vibro-press WP4: Brikettering i pilot skala med hjälp av en rullpress WP5: Termisk behandling (H2-förreduktion och smältning) av briketterna WP6: Industriell kampanj vid Vargön Alloys AB, Ovako och Uddeholms WP7: Teknoekonomisk bedömning WP8: Projektledning och rapportering

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 november 2023

Diarienummer 2023-02489