Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hållbar och innovativ prospektering och utvinning av svenska litiummalmer

Diarienummer
Koordinator Uppsala universitet - Uppsala universitet Inst f geovetenskaper
Bidrag från Vinnova 3 009 385 kronor
Projektets löptid april 2023 - mars 2026
Status Pågående
Utlysning SIP Swedish Mining Innovation -Strategiska innovationsprogrammet för Gruv och Metallutvinning
Ansökningsomgång Säkra hållbar metall- och mineralförsörjning

Syfte och mål

Syftet är att utveckla och tillämpa nya och innovativa metoder för litiumprospektering med avseende på förekomst av pegmatiter i nordisk berggrund, samt utveckla metodik för att öka utbytet och samtidigt minska avfallet genom att karakterisera restmaterialets mineral, som kan vara användbara inom metallurgiska (kvarts) och keramiska (fältspat) tillämpningar och som pigment (glimmer). De litiumförande bergarterna kommer även att undersökas med avseende på eventuell förekomst av mineral med andra kritiska metaller som bland annat är viktiga för den gröna omställningen.

Förväntade effekter och resultat

Resultatet förväntas öka förståelsen för de litiumförande pegmatiternas bildning, fördelning och relation till den geologiska utvecklingen, samt en skanningsmetodik som ger information om malmens mineralogi, inklusive proportionerna av de ingående litiummalmmineralen, bergarternas textur och kemiska sammansättning. En utvärdering av litiummineralens spektroskopiska, och specifika fluorescensegenskaper kommer att visa om våglängdsspecifik UV teknologi kan användas för prospektering av litiummineraliseringar.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet är uppdelat i fem integrerade arbetspaket som kommer att bedrivas parallellt och resultaten från de individuella arbetspakten kommer att utvärderas kontinuerligt tillsammans. Arbetspaketen är indelade i 1) koordinering, 2) utveckling av Orexplore GeoCore X10 för identifiering av lätta grundämnen och tillämpning på litiummalm, 3) malmkarakterinsering, 4) karakterisering av pegmatitfältet i Bergby som är projektets test bed, 5) geokronologi och termobarometri på malmfältets bergarter, och 6) fälttest i andra liknande och potentiellt Li-förande pegmatitfält.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 april 2023

Diarienummer 2022-03373