Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Gruvavfallsströmmar för LFP-syntes för en resilient tillverkning av litiumjonbatterier: Mi4LiT

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE Research Institute of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 1 000 000 kronor
Projektets löptid november 2024 - juni 2025
Status Pågående
Utlysning Impact Innovation Metals & Minerals - Programspecifika insatser
Ansökningsomgång Impact Innovation: Genomförbarhetsstudier inom tekniska insatsområden i programmet Metals and Minerals

Syfte och mål

Litiumjärnfosfat (LiFePO4, LFP) är bland de mest lovande elektrodmaterialen (katoder) för hållbar energilagringsteknik som används i litiumjonbatterier (LiB). Projektets mål är att utvärdera genomförbarheten av att använda tillgängliga material från LKAB:s gruvprocesser och avfallsströmmar i form av järnoxid och fosforsyra. Startmaterialen från LKAB används för att syntetisera högvärdigt LFP-katodmaterial. Syntetiseringsstegen av LFP materialet kommer att utvecklas i projektet.

Förväntade effekter och resultat

I detta projekt kommer LFP-syntesstegen att utvecklas med användning av en tillgänglig gruvprodukt, järnoxid, och en avfallsström, fosforsyra, som startmaterial. Genomförbarhetsrapporten kommer att inkludera LFP-syntesutförande, karakterisering och, slutligen, en riktlinje för elektrokemiska verifieringsresultat med hjälp av projektets LFP-katoder. Efter att genomförbarheten är fastställd kommer ett fullskaligt fortsättningsprojekt att planeras.

Planerat upplägg och genomförande

LFP syntetiseras vanligtvis via fasta- och vätskebaserade metoder med användning av startmaterial såsom litium, järn, fosfor och kol. Mi4LIT syftar till att utvärdera och optimera batteristartmaterialen, såsom fosforsyra från mineralavfall och järnoxid från LKAB för att syntetisera LFP. LKAB ska tillsammans med RISE leda utvecklingen av LFP-material. Perkin Elmer, Excillum och RISE kommer att utföra all nödvändig avancerad materialkarakterisering för att verifiera LFP-kvaliteten.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 november 2024

Diarienummer 2024-02652