Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Grafenbaserade sensorer för sårövervakning i realtid

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Chalmers Tekniska Högskola AB Inst f Biologi och bioteknik
Bidrag från Vinnova 2 925 000 kronor
Projektets löptid april 2023 - mars 2026
Status Pågående
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen
Ansökningsomgång Samverkan kring kommersiella grafentillämpningar - hösten 2022

Syfte och mål

Digitalisering är ett av de prioriterade områdena inom vården. Sårläkningsprogression bedöms ofta genom personbesök eller på en vårdinrättning. Fjärrövervakning av sårläkningsstatus kan komplettera läkare inom diagnostik samt få bekräftelse på framgångsrika terapier och interventioner på distans. Syftet med projektet är att utforska och identifiera relevanta biologiska och fysiologiska parametrar som kan tidigt upptäcka tecken på infektion. Målet är att utveckla en grafenbaserad sensor som mäter infektionskorrelerade parametrar.

Förväntade effekter och resultat

Infektion är en av orsakerna till att sår går in i ett kroniskt tillstånd. Fjärrövervakning av sår ger läkaren möjlighet att hantera patienter mycket bättre och minskar antalet besök. Upptäckt av tecken på infektion kan leda till snabbare ingripande, minska den totala risken och läkningstiden för patienten och kräver mindre sjukvårdsresurser. Det kommer också att minska återinläggning på sjukhus genom att främja patientsäkerheten efter att ha skrivits ut från vårdinrättningen. Det förväntade resultatet är en grafenbaserad sensorprototyp som testats i labbförhållanden.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet kommer att organiseras med ett operativt team och ett referensteam. Det operativa teamet kommer att utföra själva forskningsarbetet. Referensteamet är ämnesexperter inom relevanta områden och ansvarar för att stödja i vetenskapliga frågor, vara bollplank mot gränssnitt, klinisk relevans etc. Planering och genomförande av varje arbetspaket kommer att göras av verksamhetsteamet. Projektledaren ansvarar för att kommunicera framsteg och potentiella risker till styrgruppen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 1 juni 2023

Diarienummer 2022-03813