Grader av en skollunch- En ambulerande framtidsprototyp 2060
Diarienummer | |
Koordinator | Beteendelabbet AB |
Bidrag från Vinnova | 732 808 kronor |
Projektets löptid | maj 2024 - februari 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Framtidsprototyper inom hållbar mobilitet |
Ansökningsomgång | Gestalta framtidens hållbara lösningar inom mobilitets- eller matsystemet |
Syfte och mål
Projektets syfte är att belysa skolmåltidens potential för ett proteinskifte i Sveriges framtida matsystem. Det stödjer även Innovationsplattformarna Proteinrevolutionen och Mission Matmiljö i att starta dialoger med viktiga aktörer och utforska "intentionsglappet" mellan kunskap och handling. Projekts mål är att väcka dialog skapa handling kring ett proteinskifte och hur vi tillsammmans kan skapa ett mer hållbart matsystem som gynnar både vår hälsa och vår planet.
Förväntade effekter och resultat
Genom att tillsammans med Konstfacks designelever skapa engagerande gestaltningar av olika scenarion för skolmåltiden ska projektet öka kunskapen kring animaliers påverkan på klimatet och visa framtidens alternativa proteiner. Förväntade effekter är att skapa dialog, engagemang och konkreta kommunikativa exempel som visar vägen för ett hållbart proteinskifte i skolan. Resultatet är en ambulerande utställning, en tillhörande webbplattform samt en DO-TANK med diskussionsmaterial, reflektionsinsamling och verktyg för beteendeförändrande aktiviteter.
Planerat upplägg och genomförande
Med projektgruppens experter och kontaktnät introduceras designstudenterna till en "signalvecka" om framtidens matsystem och proteiner. Eleverna handleds genom en designprocess i att gestalta prototyper som visar "grader av en skollunch" 2060. Under elevernas designarbete designar projektet parallellt ett koncept för en ambulerande utställning med tillhörande webbplattform DO-TANK med diskussionsmaterial, reflektionsinsamling från målgruppen samt verktyg för beteendeförändrande aktiviteter. Utställningen ska sedan ställas ut på lämplig plats i Helsingborg.