Glokal matinnovation från The Mandioka Company
Diarienummer | |
Koordinator | The Mandioka Company |
Bidrag från Vinnova | 299 625 kronor |
Projektets löptid | oktober 2017 - december 2018 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa startups fas 1 hösten 2017 |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet har varit att utveckla en av världens mest odlade och hållbara grödor till en näringsrik och spännande produkt, med potential att ta sig inpå den europeiska marknaden. Syftet var att identifiera lokalt tillgängliga råvaror som kan kombineras med mandioka (cassava) till smak- och näringsmässigt sett optimerade produkter.
Långsiktiga effekter som förväntas
I projektet har en ny linje av gluten- och laktosfria högnutritiva livsmedel utvecklats. Produkterna är baserade på importerad råvara som produceras ekologiskt och småskaligt, i kombination med lokalt tillgängliga råvaror. Resultatet är flera varianter av en färgstark, näringsrik och välsmakande produkt; Lupioka som kan avnjutas av alla.
Upplägg och genomförande
Det var svårare än väntat att få tag i glutenfria råvaror än väntat. Råvaror köps nu in och mals inom verksamheten som en del i produktionslinjen. Samarbetet med KrinovaMAT och Innovation Skåne gav relevanta kontakter till potentiella kunder/samarbetspartners, samt input i marknadsanalys. Samarbetet med OpenLab har varit givande men ledde till stora förseningar i projektet, då OpenLab fortfarande är i en uppstartsfas. Projektet har trots många utmaningar givit absoluta merparten av de leveranser som förväntades.