Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Generativ AI för Industriell Omställning

Diarienummer
Koordinator Mälardalens Universitet - Akademin för innovation design & teknik IDT
Bidrag från Vinnova 8 015 691 kronor
Projektets löptid september 2024 - september 2027
Status Pågående
Utlysning Avancerad digitalisering - Möjliggörande tekniker
Ansökningsomgång AI för avancerad digitalisering 2024

Syfte och mål

Vårt mål är att driva betydande förbättringar inom industriell produktion genom att säkerställa konsekvent tillämpning av redan etablerad kunskap, praxis, och riktlinjer. Komplexa systemkopplingar hindrar ofta operatörer från att tolka kritisk information, vilket försvårar effektivitet. I GAIT strävar vi efter att övervinna dessa utmaningar genom att utnyttja framsteg inom språkmodeller och digital infrastruktur, med en människocentrerad ansats. Vårt syfte är att möjliggöra snabba och effektiva förändringar i produktionen och påskynda den industriella omställningen.

Förväntade effekter och resultat

Projektet förväntas stärka Sveriges industriella bas genom att förbättra informationshämtning och beslutsstöd i produktionsmiljöer med hjälp av språkmodeller och digital infrastruktur. Genom ett nära samarbete mellan akademi och industri, inklusive Mälardalens universitet, Hitachi och Outokumpu, kommer projektet att främja snabbare och effektivare produktionsprocesser, vilket bidrar till den gröna omställningen. Resultaten kommer att omfatta pilotinstallationer, vetenskapliga publikationer och en licentiatavhandling.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet följer en trestegsstrategi: “Discovery-Engage-Evolve”. Först identifieras och utforskas GenAI-användningsfall i nära samarbete med fabrikspersonal, vilket stärker deras förståelse och engagemang för den nya teknologin. Sedan integreras dessa insikter för att öka det aktiva deltagandet i projektet. Slutligen identifieras och implementeras nödvändiga organisatoriska förändringar för att möjliggöra en framgångsrik integration av teknologin. Projektet är strukturerat i fem samverkande arbetsområden som utvecklas över tid och inkluderar test av prototyper.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 september 2024

Diarienummer 2024-01408