Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

FraViVo - Framtidens Välfärdsteknik med Internet of Things

Diarienummer
Koordinator Skellefteå kommun
Bidrag från Vinnova 3 404 688 kronor
Projektets löptid februari 2021 - december 2024
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet
Ansökningsomgång IoT för innovativ samhällsnytta och ett bättre liv för alla i en sammankopplad värld

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet kunde inte fortsätta datainsamlingen inom äldreomsorgen på grund av juridiska orsaker, då tekniken bedömdes vara en klarbildskamera snarare än en IoT-sensor. Fokus skiftade därför till att jämföra olika teknologier för att kunna uppnå målen. Detta ledde till identifieringen av en ny sensorlösning som effektivt kan identifiera aktiviteter i boenden. Även om ett breddinförande inte genomförts på grund av juridiska skäl, visar resultaten att ett sådant införande nu är möjligt.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vi ser att vi nu har kunskapen och verktygen att genomföra en implementering i verklig verksamhet gällande boende i egna hem, både med och utan stöd av kommunal vård och omsorg. Här ser vi att exempelvis biståndshandläggare har en viktig roll i att tillhandahålla teknologin för att trygga boendet för behövande.

Upplägg och genomförande

Initialt planerades att använda en specifik teknologi för AI/ML på ett särskilt boende, men juridiska hinder kopplade till GDPR stoppade detta. Alternativ teknik baserad på radar studerades istället, och resultaten visade att den effektivt identifierar aktiviteter och avvikelser samtidigt som den uppfyller GDPR. Projektet förlängdes för att hantera juridiska och etiska frågor, och trots utmaningar har åtgärder tagits för att möjliggöra ett framtida breddinförande.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 januari 2025

Diarienummer 2020-04096