Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framtidens optimerade komplexa träkonstruktioner

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 3 520 494 kronor
Projektets löptid maj 2023 - juli 2025
Status Pågående
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi
Ansökningsomgång Bygg för framtiden! Innovation för en hållbar bygg- och anläggningssektor

Syfte och mål

För att öka det moderna träbyggandets andel och konkurrenskraft på byggmarknaden behöver aktörerna på samma sätt som i stål- och betongbyggandet kunna erbjuda trovärdiga, resurs- och kostnadseffektiva lösningar till större och mer komplexa byggnader. Målet är att öka samverkan mellan aktörerna i byggvärdekedjan och möjligheterna för att kombinera samman träbyggsystem till mer resurssnåla helhetslösningar. Projektet stödjer den tekniska och funktionella, men också affärsmässiga förflyttning som krävs för att aktörerna i träbyggbranschen ska ha samordnade erbjudanden.

Förväntade effekter och resultat

Projekt parter får ökad kunskap om varandras behov och kapacitet samt för hur man utnyttjar styrkan hos olika stomsystem i trä när de kombineras i komplexa byggnader. Arkitekter och konstruktörer får tillgång till en verktygslåda som ger nya möjligheter för gestaltning och optimering av träbyggandet. Optimering leder till mer effektiv användning av träråvaran, som blir alltmer konkurrensutsatt. Kartläggningen av gränsen för träbyggandets kapacitet ger underlag för fortsatt utvecklingsarbete generellt och för utmaningen att bygga sjukhus i trä.

Planerat upplägg och genomförande

Utifrån den visionära utmaningen om att bygga sjukhus med en stomme i trä kartläggs möjligheter, hinder och kravställningar för olika typer av verksamhet i sjukhus ur ett träbyggperspektiv. Fokus i projektet ligger på brand, ljud och vibrationer samt klimatpåverkan. För ett gemensamt lärande och kunskapsbyggande om teknik, produkter och möjligheter genomförs en fiktiv och begränsad projekteringsövning i samarbete mellan forskare och representanter för arkitekter, konstruktörer och leverantörer av olika träbyggsystem samt entreprenörer och beställare.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 26 maj 2023

Diarienummer 2023-00483