Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framtidens design - Återanvändning av träbyggnader i en cirkulär ekonomi

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE Research Institutes of Sweden AB, Skellefteå
Bidrag från Vinnova 4 927 077 kronor
Projektets löptid november 2020 - maj 2024
Status Avslutat
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi

Viktiga resultat som projektet gav

Att lämna det linjära materialflödet och skapa ett mer cirkulärt tänkande är viktigt för bygg- och fastighetsindustrin som står för en stor del av klimatpåverkan och avfall. Ett sätt att komma framåt är att återbruka mer och låta produkter ha flera livscykler innan de slutligen blir avfall eller energi. Byggkomponenter med lång livslängd kan därför vara både ekonomiskt och klimatsmart att återbruka. Målet var att utifrån konceptstudier utveckla och visa upp demonstratorer av demonterbara och återanvändbara träkonstruktioner som utgår från miljönytta och samverkan i värdekedjan.

Långsiktiga effekter som förväntas

Två industriella tillverkade träbyggnader utvecklades ett med stomme av demonterbara volymer, ett av planelement utformad för att kunna ändras, flyttas och byggas på. Dessa visar möjligheter och system lämpade för demontering, återmontering och återanvändning som följer värdekedjan och ger ökad miljönytta. Genom metoden simulerade demonteringar och återmontage har förbättringspotentialer identifierats som leder till förbättrade lösningar, innovationer och demonteringsplan. Erfarenheterna resulterade i en processmodell över vad som påverkar den cirkulära processen

Upplägg och genomförande

Projektdeltagarnas kompetens, kunskaper om byggsystemet, tidigare genomförda beräkningar tester och demonteringar ligger till grund för antaganden och scenarier för att uppskatta och simulera demonterbarhet, återmontage och återbrukbarhet, som till exempel spillmängder och tillkommande nytt material vid byggandet, energianvändning i fabrik och på byggarbetsplats. Antagandena ligger till grund för beräkningar av klimatpåverkan (CO2e) enligt standarden EN 15978. Klimatberäkningarna är utförda i Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg (BM 3.0).

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 30 oktober 2024

Diarienummer 2020-03668