Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 23 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 24 januari kl 8.00.

Förbättrade processer och produkter genom digitalisering av skogliga värdekedjor

Diarienummer
Koordinator STIFT SKOGSBRUKETS FORSKNINGSINSTITUT, SKOGFORSK - Skogforsk Stiftelsen Skogsbrukets Forskningsinstitut Uppsala
Bidrag från Vinnova 3 430 400 kronor
Projektets löptid augusti 2018 - juli 2020
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för processindustriell IT och automation - PiiA
Ansökningsomgång Innovationsprojekt för digitalisering av svensk processindustri

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet syftade till att vidare undersöka hur kunskap om råvarans egenskaper kan användas för att integrera skog och skogsindustri och därmed öka resurseffektiviteten i processer samt kvaliteten hos slutprodukten. Detta skulle göras genom att analysera data från de medverkande företagen samt genom att illustrera konceptet med digitala egenskapsdeklarationer i en demonstrator. Samtliga syften och mål har uppfyllts med gott resultat.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet skulle leverera analys av hur egenskaperna varierar i den skogliga råvaran samt hur denna variation påverkar processer och slutprodukter. Projektet har analyserat stora mängder data från de medverkande företagen samt byggt infrastruktur för att beräkna egenskaper hos massaved och sågverksflis baserat på tillgängliga data. Resultaten har även kommunicerats utanför projektgruppen. Projektet har lett till en öka kunskap i branschen om möjligheterna med digitala egenskapsdeklarationer samt hur detta koncept skulle kunna skapa värde för både industri och skogsbruk.

Upplägg och genomförande

Projektet baserades på ett antal fallstudier hos de medverkande företagen där data från verksamheten samlades in och analyserades med Skogforsks och RISEs forskningsverktyg för att beskriva variationer hos råvaran samt effekter av variationerna på slutprodukten. Två demonstratorer byggdes - en hos Biometria och en hos Sveaskog - där konceptet med digitala egenskapsdeklarationer demonstrerades och testades mot företagens egna data. Regelbundna möten med alla projektparter genomfördes under projektets gång.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 23 oktober 2020

Diarienummer 2018-02209