Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Flexibel additiv tillverkning av komponenter för millimeter och mikrometervågor

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Institutionen för industri och materialvetenskap
Bidrag från Vinnova 3 600 000 kronor
Projektets löptid mars 2019 - juni 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Produktion2030
Ansökningsomgång Produktion 2030 - utlysning 11

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet är att utröna hur långt additiv tillverkning kan användas för att realisera komponenter för millimeter och mikometervågor. Med nuvarande teknik (PBF-LB och/eller BJ) har projektet visat att detta är möjligt med potential när det gäller design och reperbarhet. Generellt har projektet har projektet lett till en kunskapsplattform där det finns förutsättningar att etablera en closed loop från design via tillverkning och utvärdering för precisionskomponenter. Vidare utvärdering av produktdesign och applikationstester är väsentliga delar i detta.

Långsiktiga effekter som förväntas

Ny teknik som möjliggör framtida precisionstillverkning genom additiv tillverkning i metall har utvärderats. De två tekniker powder bed fusion - laser beam (PBF-LB) samt binder jetting (BJ) visar på potential att realisera precisionsdetaljer, men kräver vidare utveckling när det gäller vågledarkomponenter. Testobjekt för geometrisk utvärdering och funktionsprovning har utvecklats. Potentiell pepeterbarhet har visats. Digital beredning och processmodellering för finskalig precision har demonstrerats.

Upplägg och genomförande

Upplägget har varit att utveckla och tillverka testobjekt genom lasersmältning i pulverbädd (powder bed fusion - laser beam, PBF-LB) samt binder jetting (BJ). PBF-LB har gjorts vid Chalmers, RISE och EOS, medan BJ har gjorts vid Digital Metal. Prediktering av förväntade prestanda och utvärdering av funktionella egenskaper har gjorts av Ericsson. Chalmers och RISE har vidareutvecklat testmodeller där geometrisk noggrannhet kan utvärderas utan funktionell testing. Avslutande tillverkningskampanj har gjorts för att utvärdera repeterbarhet och precision med batch av detaljer.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 30 augusti 2023

Diarienummer 2019-00786