Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Finjustering av egenskaper hos fibrer av nanocellulosa för användning i nonwoven-material

Diarienummer
Koordinator RISE IVF AB - Avd Kemi, biomaterial och textil
Bidrag från Vinnova 455 000 kronor
Projektets löptid november 2020 - juni 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation
Ansökningsomgång Hypotesprövningar steg 1 inom Bioinnovation: Nyskapande projekt med högre risk

Viktiga resultat som projektet gav

Nonwoventillverkning är idag till stor del beroende av icke-förnybara resurser tex fossil-baserad fiberråvara. Fibrer spunna av nanofibrillerad cellulosa från träfiber har fått stor uppmärksamhet under senare år efter upptäckten av en metod som kan producera fibrer med exceptionella mekaniska egenskaper. Projektets mål var att anpassa fibrernas egenskaper för att kunna använda dem som komponenter i nonwoven material. Anpassningen gjordes under spinningsprocessen då de erhållna fibrernas bulkstruktur till stor del beror på hur nanofibrillerna förs samman under denna fas.

Långsiktiga effekter som förväntas

Under projektets gång lyckades vi anpassa fiberegenskaperna så att de bättre lämpar sig för nonwoven-applikationer men det kommer krävas ytterligare optimering av spinningsprocessen för att möjliggöra massproduktion och säkerställa reproducerbara fiberegenskaper. De erhållna resultaten bör ändå ses som ett steg i rätt riktning och det är vår förhoppning att detta kan bidra till att bana väg för industrialisering av den här typen av nya fibrer vilket på sikt kan komma att minska beroende av fossilbaserade råvaror i nonwoven material.

Upplägg och genomförande

Projektets målsättning var att förbättra fibrernas våtstyrka och öka den mekaniska långtidsstabiliteten. Detta undersöktes genom att använda olika tvärbindningsstrategier då utvalda substanser tillfördes in-situ under fiberspinningen. De utvecklade fibrernas potential som förstärkningsfibrer utvärderades i ett enklare wipe koncept. Två varianter av prototyper gjordes. Det var svårt att entydigt tolka resultaten men mätdata indikerade en ökning av brottkraften i torrt tillstånd upp emot 25% för den bästa prototypen jämfört med referensen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 7 september 2021

Diarienummer 2020-03760