Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Finansiering av cirkulära affärsmodeller - risker och möjligheter

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE Viktoria, Göteborg
Bidrag från Vinnova 2 074 870 kronor
Projektets löptid november 2017 - september 2019
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet var att öka kunskapen om hur finansiering och finanssektorn kan bli en möjliggörare - snarare än ett hinder - för små och medelstora tillverkande företags övergång till cirkulära affärsmodeller. Slutrapporten innehåller både typfallsbeskrivningar för tre av de tillverkande företagen, utbildningsmaterial och resultat och reokommendationer riktade till produktföretag resp. till finansaktörer. Bra business case är mycket viktigt, och finanssektorn behöver lära sig mer om nya modeller och säkerheter och successivt bygga kunskap och relationer.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet förväntades bidra till att bryta inlåsningen i dagens linjära modeller från ett finansieringsperspektiv, vilket bidrar till en snabbare cirkulär omställning med dess förväntade effekter i form av uppnådda resurs-, klimat- och andra miljömål. Projektet har uppnått detta mål genom att föra upp finansiering som en viktig del av den cirkulära omställningen, både bland viktiga aktörer i Sverige och på den akademiska agendan. Projektet har bidragit till att flera publika evenemang på temat genomförts och finansiering av cirkulära affärsmodeller blivit en akademisk term.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts under 21 månader som en bred intervjustudie tillsammans med aktörer både från tillverkande/säljande företag och från finanssektorn. Förutom projektparterna har ytterligare ett 20-tal aktörer intervjuats för att få ett så brett underlag som möjligt. Även aktörer i NL och UK som är föregångare inom området har deltagit. Spridning har skett både via seminarier, events och workshops i Sverige, dit projektet blivit speciellt inbjudet, och genom akademiska konferenser och publikationer. En journalartikel som etablerar området är skickad för publicering.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 februari 2022

Diarienummer 2017-03313