Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Fiberoptisk tryckgivare för maskinintegration och krävande miljöer

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - ACREO, Kista
Bidrag från Vinnova 2 088 393 kronor
Projektets löptid september 2019 - oktober 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem
Ansökningsomgång Smartare elektroniksystem - Forsknings- och innovationsprojekt 2019

Viktiga resultat som projektet gav

I projektet utvecklades en fiberoptisk tryckgivare baserad på fiber-Bragg-gitter, en vanligt förekommande teknik för fiberoptiska töjnings- och temperaturgivare. Det faktum att trycksensorerna kan installeras på samma optiska fibrer och att samma utläsningsutrustning kan användas som för vanligt förekommande sensorer medför ett stort mervärde. Den primära applikationen är tillståndsövervakning av pumpar och liknande utrustning, men projektet har också att utvärderat teknikens användbarhet för monitorering i djupa borrhål.

Långsiktiga effekter som förväntas

De viktigaste resultaten av är: 1. En ny fiberoptisk trycksensorprototyp validerad i relevant utrustning. 2. Utvärdering av prototypens tillämplighet för borrhålsmätningar i fälttest vid SKB 3. En bättre förståelse för industriella behov av (need for) en kommersiell fiberoptisk trycksensorlösning.

Upplägg och genomförande

I PRINTS utfördes följande uppgifter: 1.Förfining av sensorns kravspecifikation för optimal applikationsanpassad funktion 2.Utveckling av sensorn parallellt med utvärdering av dess design, inkapsling och tillverkningsbarhet i relation till kravspecifikationen. 3.Teknisk laboratorieutvärdering av prototypen. 4.Fälttest: mätningar och integration med en SCADA-system, samt tryckmonitorering i borrhål hos SKB.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 10 december 2021

Diarienummer 2019-02108